Cinci programe de înzestrare pentru MApN, în valoare de aproximativ 7,2 miliarde de euro și 2,5 miliarde de dolari.

Cinci programe de înzestrare pentru MApN, în valoare de aproximativ 7,2 miliarde de euro și 2,5 miliarde de dolari.

Potrivit unui document al Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului, publicat săptămâna trecută, Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și Senat au aprobat cererea MApN de inițiere a cinci programe de înzestrare, în valoare de aproximativ 7,2 miliarde de euro și 2,5 miliarde de dolari.

Astfel, a fost aprobat programul de înzestrare care constă în achiziția a 16 sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, pentru Forțele Aeriene române, a 9 sisteme de arme SHORAD și 16 sisteme VSHORAD pentru Forțele Terestre române, precum și a suportului logistic și a echipamentelor specifice de instruire și armament. Valoarea estimată este de 4,2 miliarde de euro, iar derularea se va realiza în două etape, prima între 2023-2030 și a doua după 2030.

Al doilea program vizează achiziția, în două etape, 2023-2031 și după 2031, a 298 complete MLI, în înzestrarea de bază și derivate, inclusiv stocul strategic și operativ, pentru structurile de infanterie mecanizată din cadrul Forțelor Terestre, precum și a simulatoarele de instrucție și suportul logistic inițial. Valoarea estimată este de 2,995 miliarde de euro.

Conform documentului, un alt program constă în achiziția a cinci sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel batalion autopropulsat, pentru cinci batalioane din cadrul Forțelor Terestre, și a muniției, suportului logistic și echipamentului de instruire și antrenament specific. La o valoare estimată de 1,923 miliarde de dolari, programul se va derula în două etape, prima fiind între 2023-2028.

MApN va achiziționa, de asemenea, 186 de rachete aer-aer, dirijate prin radar, cu rază medie de acțiune, de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene române. Tot pentru F-16, un alt program constă în achiziția a 292 de rachete aer-aer, dirijate prin infraroșu, cu rază scurtă de acțiune, de tipul AIM-9X SIDEWINDER. Achizițiile se vor realiza în baza unor acorduri cu SUA de tip Guvern la Guvern. Valorile estimate sunt de 372 și 239 milioane de dolari.

Totodată, MApN a trimis Parlamentului cererea oficială pentru cumpărarea a 54 de tancuri Abrams. În solicitarea MApN se arată următoarele: Etapa I a programului de înzestrare cu inițiere în 2023 presupune achiziția a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 și 12 derivate, pe șasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniția și simulatoarele de instruire. Această etapă se va derula printr-un acord Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii.

Sursa